CV


Hannu Alasaarelan (s. 1994) polku pianotaiteilijaksi ei ollut aivan tavallinen. Hänen ensimmäiset vuotensa pianon ääressä kuluivat soitinta itsenäisesti tutkien ja improvisoiden. Omia pieniä sävellyksiäkin kertyi pöytälaatikkoon. Epätavallisella kasvualustalla oli oma vaikutuksensa, sillä myöhemmin hänen soittoaan on kiitelty siitä, että "hänen soittonsa ei ole samanlaista kuin muiden, eikä se edusta mitään traditionaalista koulukuntaa" (YLE 31.8.2017). 

Alasaarelan soittoa on kuvailtu mediassa myös "kirkkaaksi, herkkäsointiseksi, läpikuultavan selkeäksi ja rytmisesti joustavan eläväksi" (HS 25.8.2017) ja "äärimmäisen hienostuneeksi ja jopa aristokraattisen tyylikkääksi" (Kaleva 21.9.2019).

Oulunsalon taidekoulusta ja Sibelius-Akatemiasta valmistunut Alasaarela on saanut työlleen näkyvyyttä useissa pianokilpailuissa, kuten syksyllä 2017 kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa, jossa hän edusti Suomea finaalissa ainoana eurooppalaisena pianistina. Hän on soittanut useiden suomalaisorkestereiden solistina sekä esiintynyt kamarimuusikkona ja sooloreistaalein Suomen tärkeimmillä musiikkijuhlilla ja festivaaleilla. Vuonna 2023 levy-yhtiö Alba julkaisi Alasaarelan esikoislevyn Bachin Goldberg-variaatioista. Levy sai runsaasti myönteistä huomiota mediassa, ja muun muassa Helsingin Sanomat antoi sille harvinaiset viisi tähteä.

Alasaarela on saanut ammentaa inspiraatiota ja vaikutteita lukuisilta taiteilijoilta, joista on kiittäminen etenkin hänen pitkäaikaisimpia opettajiaan Kimmo Pihlajamaata, Jouko Tötterströmiä, Tuija Hakkilaa ja Ilmo Rantaa. 

Alasaarela soittaa taidemusiikkia koko musiikinhistorian leveydellä ja tekee myös sävellys- ja sovitustöitä. Musiikin lisäksi hän inspiroituu muun muassa luonnontieteistä, kirjallisuudesta ja filosofiasta.

Curriculum vitae

Koulutus

- Musiikin maisteri 2021, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Kilpailut

- International Geneve Piano Competition 2018: semifinalisti (yksi kahdeksasta)

- International Maj Lind Piano Competition 2017: finalisti, paras Kaija Saariahon tilausteoksen tulkinta, Yleisradion palkinto

- Tampereen pianokilpailu 2017: finalistin palkinto, paras tulkinta uudesta suomalaisesta teoksesta (Esa-Pekka Salonen: Dichotomie, 2000)

- Helmi Vesa -pianokilpailu: yksi kuudesta tunnustuspalkinnon saajista

- Leevi Madetoja -pianokilpailu 2012: 1. palkinto

Apurahat ja tunnustukset

- Taiteen edistämiskeskus 2021

Oulun kaupunki 2019

- Sibelius-Akatemia 2018

- Martin Wegelius -säätiö 2018

- Pro Musica -säätiö 2012

Solistina

- Helsingin kaupunginorkesteri

- Tampere Filharmonia

- Oulu Sinfonia

- Lappeenrannan kaupunginorkesteri


Festivaalit

- Turun musiikkijuhlat

- Mäntän musiikkijuhlat

- PianoEspoo -festivaalit

- Kauniaisten musiikkijuhlat

- Oulun musiikkijuhlat

- Hetan musiikkipäivät

- Toivakan kamarimusiikkivestivaalit

- Kamarikesä -festivaalit

- Oulunsalo soi -festivaalit

- Uuden musiikin lokakuu -festivaalit

- Pirkanmaan pianofestivaalit

- Hanko soi -festivaalit

- Villa Salmenrannan kesäkonsertit

- Sibelius-Akatemian alumnikonsertti

- Crossing Keyboards -kiertue Baltiassa

Nauhoitteet

 J.S.Bach: Goldberg Variations (2023, Alba Records ABCD 520) 

- Debussy: Estampes (Yleisradion kantanauha 2018)

- Madetoja: Kuoleman puutarha (Yleisradion kantanauha 2018)

- Suven ääniä -levy (lastenlaulusovituksia kuorolle ja soitinyhtyeille)